Maailman murros kutsuu yksilölliseen ja yhteisölliseen kasvuun

posted in: BLOGI | 0

Maailman murros kutsuu yksilölliseen ja yhteisölliseen kasvuun

 

”Nykymaailma hämmentää. Yllätykset ja kriisit seuraavat toistaan… Ei ihme, että ihmisillä on vaikeuksia pysyä perässä. Yhteiskunnan nopea muutos ja ennakoimattomuus ahdistavat. Maailman murros asettaa paineita psyykkiselle jaksamiselle ja koherenssin tunteelle – elämän ymmärrettävyydelle, hallittavuudelle ja merkityksellisyydelle.” (Heinonen, Kosonen, Kallio & Häggman 2021).

 

Puhumme tässä ajassa paljon itse- ja yhteisohjautuvuudesta. Hierarkiat kaatuvat, delegointi etenee ja totteleminen muuntuu yhteiseksi kehittämiseksi on sitten kyse kryptovaluutoista, kierrätyksestä, yritysten yhteisistä tuotekehityksen ekosysteemeistä tai uusien valmiuksien oppimisesta. Yhteisten toivottujen tuloksien on kuitenkin vaikeaa. Se vaatii henkistä kasvua, tulevaisuuden taitojen kehittämistä yhdessä. Itsemme likoon laittamista.

 

”Monimutkaisiin ongelmiin ei ole valmiita ratkaisuja, vaan ratkaisut luodaan yhdessä oppimalla. Silloin ihmisen psyykkinen kasvu ja yhteisten ongelmien ratkominen muodostavat yhden kokonaisuuden. Globaaleja kestävyysongelmia ei voi ratkaista pelkästään uudella teknologialla tai rakenteita uudistamalla, jos me emme samalla kehity ihmisinä.” (Heinonen, Kosonen, Kallio & Häggman 2021). 

 

Ihmisen elämässä ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa syntyy jatkuvasti uutta, koska kasvamme. Annamme tuolle uudelle nimen muutos. Jos emme ole sinut syntyvän uuden kanssa, muutoksen sävy muuttuu pelottavaksi, liian nopeaksi ja ulkoaohjaavaksi. Siksi juuri nyt tarvitsemme konkreettisia työkaluja siihen, miten tulla yhteen, uskaltaa luottaa epävarmankin edessä ja kytkeytyä syntyvään uuteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

 

Terhi Takasen kirja on matkasauva tällaisen kasvun polulle. Tulevaisuuskompassi ja vaelluspolut ovat huokoinen rakenne oman ja yhteisen oppimisen matkalla, ja antavat tilaa erilaisille reitinvalinnoille.

 

Työssä merkityksellisyyden ja oman kehittymisen mahdollisuudet korostuvat kaikenikäisillä. Työn tekeminen on entistä useammin työn kehittämistä, ja samalla omalla inhimillisellä panoksellaan organisaation mission muuttamista todeksi. Työssä onnistuminen riippuu ihmisten välisen vuorovaikutuksen laadusta.

 

Kirja soveltuu kaikille, jotka haluavat kasvaa ja luoda yhdessä merkityksellisyyttä. Vahva teoriapohja ja käytännön harjoitukset on puettu sujuvaan, helposti hyödynnettävään muotoon.

 

Tulevaisuustaitoja tässä ja nyt, koska uusi kasvaa meissä joka hetki!

 

***

Blogiteksti on uunituoreen Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt-kirjan esipuhe, jonka on kirjoittanut Olli-Pekka Heinonen, kansainvälisen IBO-järjestön pääjohtaja. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *