”Kun työssä puristaa todella, pysähdyn ja tuen muitakin pysähtymään”
Olen oppinut, että mitä puristavampi tila on töissä, sitä tärkeämpää on pysähtyä, johtajana Oikeuslaitoksella toimiva Marjo Kurki kertoo.
Valmistelimme Tulevaisuuden taitoja -tapahtumaa Marjon kanssa. Hän toimii asiantuntijaorganisaation esihenkilönä harjoittaen tulevaisuuden taitoja arjessaan. Olin kiinnostunut kuulemaan, mitä hän on käytännössä oppinut Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt -ryhmässämme ja miten se näkyy arjessa.
Sain kuulla tarinan siitä, millaista arki on työssä juuri nyt. Heidän työssään maailmantilaan liittyvät kriisit ovat läsnä konkreettisesti paitsi asioina, joihin etsitään ratkaisuja, myös taustana, jossa eletään itsekin.
”Pandemia-aikana olemme olleet erotettuina niin työssä kuin yksityiselämässä. Työn arki on muuttunut entisestään hektisemmäksi: se on täynnä kokouksia, jotka ovat hyvin tiiviitä ja paketoituja. Mikrohetket kahvihuoneessa ovat kadonneet, tehokkuuden vaatimus tuntuu äärimmäiseltä, ihmisten näköalat ovat kapeutuneet.”
Marjon puhuessa tunsin vahvaa yhteyttä: niin moni meistä kokee samanlaisia tunteita työssään. ”Kohtaamisia kaivataan. Työskentelemme eri paikkakunnilla, joten olemme hajaantuneina maantieteellisesti. Kun aloitin tässä tehtävässä, koin tarvetta kohdata ja olla läsnä esihenkilönä. Se ei ollut helppoa, sillä ajauduin usein suorittamaan. Oivalsin, miten pienet kokeilut ovat tärkeitä.”
”Kun lähdin tulevaisuuden taitoja -ryhmään, odotin saavani listan tulevaisuuden taidoista ja työkaluja vietäväksi työyhteisööni. Toisin kävi. Listaa ei ollut. Sen sijaan pääsin luomaan oman tulevaisuuskompassin yhdessä parin kanssa. Tajusin, ettei tarvitsekaan olla koko ajan tilanteen päällä. Ei-tietäminen on sallittua, ja se avaa uutta. Lempeä läsnäolo keskellä kiirettä antaa enemmän kuin jatkuva suorittaminen. Olen oppinut, että mitä puristavampi tila on töissä, sitä parempi on pysähtyä. ”
”Keskitymme selviämään vain välttämättömästä, tästä päivästä. Tulevaisuudesta puhuminenkin tuntuu vaikealta. Meistä monen keskittymiskyky ei tunnu riittävän enää edes muutaman minuutin videon katsomiseen. Silloin on tärkeä pysähdellä, kohdata ja keskustella.”
”Tässä arjessa huomaan tilanteita, joissa emme ole todella läsnä kokouksissa. Niissä hetkissä tärkeintä on vain pysähtyä. Voin mahdollistaa pysähtymistä: voin pyytää ihmisiä laittamaan hetkeksi kamerat päälle ja kohtaamaan. Silloin yhteys palaa. Me jokainen tarvitsemme sellaisia hetkiä.”
”Päätimme myös, että johtoryhmällä kohtaamme nyt fyysisesti paikan päällä yhdessä. Kiireiseltä agendalta on hyvä ottaa kaksi kolmannesta pois. Näin jää aikaa tärkeimmälle: kohtaamiselle.” Marjo tuntee keskeneräisyyden tämän keskellä, ja hän suhtautuu siihen hyväksyen.
”Tulevaisuuskompassini voimat ovat kortteina pöydälläni. Riittää kun katson niitä hetken. Ne antavat voimaa arkeen. Yhdessäluomisen pakan sain lahjana kollegaltani toisesta ministeriöstä.”
Marjon kanssa keskustellessa tuntui todella hyvältä kuulla, miten pienet läsnäolosta kumpuavat toimintatavat ovat rakentuneet arjessa. Hänen oma taitonsa harjoittaa läsnäoloa heijastuu monin tavoin kollegoihin, koko työyhteisöön ja tekemisen tapoihin.
Hän on saanut myös tulevaisuuden taitoja -ryhmän aikana rohkeutta olla ei-tietävä ja keskeneräinen vaativassa asiantuntijaympäristössä. Hän on oppinut tunnistamaan omia sisäisiä tilojaan, niiden vaikutuksia toisiin sekä toisten tiloja.
Tämä uudenlainen havainnoinnin tapa on taito, jossa liikkuu sisäisen ja ulkoisen välillä, mahdollistaa yhteyden kokemista ja tunnistamaan, kun yhteyttä ei ole. Silloin voi toimia mahdollistajana: luoda tilaa pysähtymiselle ja kohtaamiselle kaikista puristavimmankin äärellä. Jopa jättää hetkeksi aihe, joka ei tunnu ratkeavan ja palata siihen myöhemmin. Silloin voi syntyä uutta ajattelua, uusia näkökulmia – ei puskemalla, vaan tilaa luomalla.
***
Blogin on kirjoittanut tulevaisuuden taitojen syntymistä kätilöivä Terhi Takanen Marjo Kurjen kanssa käydyn dialogin pohjalta. Marjon kokemuksia voit kuulla myös Tulevaisuuden taitoja -verkkotapahtumassa 4.4.2022.
Lisää tulevaisuuden taitojen harjoittamisesta arjessa löytyy kirjasta Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt (Takanen 2022). Kirjan avulla pääset luomaan oman tulevaisuuskompassisi, jota voit harjoittaa työsi arjessa.
Vastaa